Παιδί


Λαϊκά Παραμύθια της Ζακύνθου
Συγγραφέας  Μαριέττα Γιαννοπούλου - Μινώτου
Επιλογή, Διασκευή,Εικονογράφηση Ζωή Νικητάκη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Τρίμορφο

¨
"Υπάρχει ένας κόσμος μαγικός, που ολοένα λησμονούσε την ύπαρξή του. Είναι το παραμύθι. Το παραμυθάκι μας λυτρώνει από το βάρος της ζωής, μπορεί να βαστάξει τ΄αβάσταχτα...."
Μ.Γ.ΜΕΓΑΚΛΗΣ
Τα παραμύθια, αυτός  ο πολύτιμος πλούτος της συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας, μεταδιδόνταν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά....
Οι παραμυθάδες  αναλάμβαναν το καθήκον να μεταδώσουν τα παραμύθια και τις ιστορίες του λαού μας χωρίς τη βοήθεια της γραφής με την πεποίθηση πως αν κάποτε λησμονηθούν οι ιστορίες τους, εγκυμονείτε ο κίνδυνος να χάσει ο λαός την ψυχή του.....

Η Μαριέττα Γιαννοπούλου - Μινώτου (1900 -1962) μια σημαντική λαογράφος και πολυδιάστατη πνευματική φυσιογνωμία που δέσποσε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα σε ελλαδικό, αλλά και  διεθνές επίπεδο, τη δεκαετία του ΄30 κατέγραψε και δημοσίευσε ογδόντα τέσσερα παραμύθια από την λαϊκή προφορική παράδοση της Ζακύνθου.
Με το εγχείρημά της αυτό συνέβαλε στην διάσωση της ψυχής του λαϊκού πολιτισμού της γενετειράς της.

Τα 7 παραμύθια
Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο της Ζακυνθίας λογίας, ξεχώρισα εφτά από αυτά τα παραμύθια και τόλμησα να τα διασκευάσω, χωρίς να ξεχάσω ελπίζω, πως η γλώσσα είναι όπως το σύμπαν, ένα σύμπλεγμα από ρυθμούς και πως με το ρυθμό αρχίζουν όλα. Πρόκεται για επτά  μαγικά παραμύθια με έντονο το στοιχείο των μεταμορφώσεων.  Τούτο το βιβλίο είναι ένα προϊόν αγάπης που αποδεικνύει ότι η πίστη γεννά θαύματα, ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου