Παρουσιάσεις/Εκθέσεις/Διαλέξεις


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ

Παρουσίαση βιβλίου:
«ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (1859 - 2015) ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Χρονολόγιο - Σταθμοί  - Πρόσωπα  - Σχόλια

Των Πορφυρίου Οδ. Πανδή - Γιώργου Κ. Καββαδία
Από τον Σύλλογο των εν Αττική Αργυραδιτών


Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, ώρα 10.30 πμ

Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 (δίπλα από το πρώην Υπουργείο Παιδείας, κοντά στο σταθμό ΜΕΤΡΟ της πλ. Συντάγματος και στον Ηλεκτρικό σταθμό στο Μοναστηράκι)

Ομιλητές: Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός - ερευνητής
και οι συγγραφείς του βιβλίου

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας σε αυτή την αργυραδίτικη εκδήλωση
Καφέδες, αναψυκτικά, κεράσματα από τον Σύλλογο

Απόσπασμα από τον πρόλογο:

του Χρήστου Κάτσικα, εκπαιδευτικού - ερευνητή
Ο Πορφύριος Πανδής και ο Γιώργος Καββαδίας,  ένας δάσκαλος και ένας καθηγητής που τιμήσανε και τιμάνε την ιδιότητά τους έγραψαν αυτό το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου για το σχολείο του χωριού τους. «ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - Το κοινωνικοπολιτικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον - Από την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Αργυράδων μέχρι σήμερα».

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου οι συγγραφείς, μέσα από τη μελέτη των εγγράφων, των μαθητολογίων, των νόμων, μέσα από την περιγραφή των καταστάσεων, των αντικειμένων και των προσώπων, πραγματικά ξαναζωντανεύουν ένα σχολείο που λειτουργεί περισσότερο από ένα αιώνα. Και τι παράξενο! Μέσα από το ζωντάνεμα του σχολείου ζωντανεύει ένας ολόκληρος τόπος, το χωριό τους, οι Αργυράδες της Κέρκυρας.

Στις περιγραφές βεβαίως πρωταγωνιστές είναι οι δάσκαλοι, οι «σημαντικοί άλλοι» των μαθητικών μας χρόνων. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθώς αυτοί μετατρέπονται αίφνης σε ένας είδος χρονολογίου των μαθητικών χρόνων.

Στο δεύτερο μέρος οι δυο εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί απομακραίνουν το φακό από το δημοτικό σχολείο του χωριού τους και ανοίγουν το πλαίσιο. Τώρα το σχολείο τους είναι ένα μόνο τμήμα της ιστορίας της εκπαίδευσης της χώρας μας. Και εκεί περιγράφονται με σαφήνεια τόσο το κοινωνικοπολιτικό όσο και το εκπαιδευτικό περιβάλλον, οι περιπέτειες, με λίγα λόγια της εκπαίδευσης της πατρίδας μας.

Εύχομαι στον Πορφύριο και στο Γιώργο να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο τους, αυτό το νέο παιδί τους που με τόση αγάπη και κόπο μεγάλωσαν. Εύχομαι στους αναγνώστες να βρουν σε αυτό στιγμές των παιδικών και εφηβικών τους χρόνων, του τόπου που μεγάλωσαν, της ρίζας που είναι απαραίτητη για να καρπίσει το δένδρο.16η ετήσια εβδομάδα Αποδήμων στην Κεφαλονιά

Σάββατο 1/8/2015
Ωρα: 20:00 - 20:15

Παναγής Μπαρμπάτης
"Μουσικό Ταξίδι Πολιτισμού"

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων του Ιονίου,
της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας


                           Ο Σύλλογος βιβλιοχαρτοπωλών Κέρκυρας διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά την καλοκαιρινή Έκθεση βιβλίου στην Πάνω Πλατεία.

Οι Κερκυραίοι βιβλιοπώλες με περίσσιο μεράκι και αγάπη για το βιβλίο προσπαθούν να προσφέρουν και φέτος στο κερκυραϊκό κοινό και στους επισκέπτες, μια ακόμα έκθεση βιβλίου κόντρα στις δυσκολίες και αντιξοότητες της εποχής. Στην έκθεση συμμετέχει το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής Κέρκυρας «ΜΕΛΙΣΣΑ».

Η Έκθεση Βιβλίου ανοίγει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 στις 8.00 μ.μ. Το κοινό έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο του βιβλίου, μιας και θα υπάρχει πληθώρα εκδοτών και βιβλίων. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 19 Ιούλη έως 1 Αυγούστου 2015 και το ωράριο λειτουργίας 8.00μμ – 12.00μμ καθημερινά.


Η έκθεση βιβλίου, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενεί εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σχετικές με το βιβλίο. Παρά τις δύσκολες στιγμές και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, προσπαθήσαμε να προσφέρουμε στο αγαπητό κοινό εκδηλώσεις τοπικού άλλα και γενικότερου ενδιαφέροντος. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί:

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΛΗ 2015


ΩΡΑ 8.00μμ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΗ 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΣΤΟΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟ ΠΟΙΗΤΗ
«ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ 1931-2015»
ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
ΠΟΡΦΥΡΑΣ
ΩΡΑ 9.30μμΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΗ 2015


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΘΗ Κ. ΠΡΟΒΑΤΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ : ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΛΕΟΠΑΣ
ΩΡΑ 9.30μμΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΗ 2015


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
«ΝΗΜΑΤΑ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΩΝΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΙΝΑ ΒΛΑΧΟΥ
ΠΑΣΟΥΣΙΑΖΟΥΝ: ΑΝΝΗ ΝΟΥΝΕΣΗ – ΕΛΕΝΗ ΑΡΜΕΝΗ
ΩΡΑ 9.30μμ


ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΗ 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ
ΩΡΑ 9.30μμ


ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΗ 2015


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: ΔΡ. ΣΑΣΣΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ – CHAITOW
ΩΡΑ 9.30μμ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΗ 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΑΓΓΕΛΙΚΑ Η ΜΑΝΤΕΝΟΥΤΑ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΩΡΑ 9.30μμ


ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΩΡΑ 12.00μμ ΛΗΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ,
Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ "ΛΙΘΟΚΟΛΛΑΖ"


Τετάρτη 22 Ιουλίου, ώρα 8.30μμ.

Θα προλογίσει η κα ΔΩΡΑ Φ. ΜΑΡΚΑΤΟΥ, Αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ιστορία της Νεότερης Ευρωπαικής Τέχνης.

"Αλεξιάδα, Ροβέρτος Γυισκάρδος 
και Ομηρική ΙΘάκη"Λίγα μέτρα πιο πέρα

Μαρία Βλάχου 

Εκδόσεις "Θεοδωρίδη"
 


Παρουσίαση ποιητικής συλλογής "H ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ"
του Παναγιώτη Τζαννετάτου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Σε μια αισθαντική ατμόσφαιρα και τη ζεστασιά που εκπέμπει ο χώρος που φιλοξενεί τις εκδόσεις Γραβριηλίδη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Παναγιώτη Τζαννετάτου την Τετάρτη στις 27 Μαϊου, σκορπίζοντας εικόνες, ήχους και ποικίλα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι υποκλίθηκαν στο ταλέντο του δημιουργού ταξιδεύοντας μέσα από τις ομιλίες του ψυχολόγου Λεόντιου Πετμεζά (Θεωρητικού και Ιστορικού τέχνης), της Ελένης Κονοφάου,(Προέδρου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας) και του Δημήτρη Παπαδημητριάδη (Ψυχίατρου).
Tην ευθύνη της παρουσίασης, είχε ο εικαστικός Sandi Nikolareas.

Φωτογραφίες: George Samaras......"Μια φλογερή ποιητική συλλογή γεμάτη βαθιά συναισθήματα, μια κατάθεση ψυχής, μια εμβάθυνση στο ανεκπλήρωτο έρωτα, στην απώλειά του, στη μοναξιά που αισθάνονται αυτοί που μένουν και επιμένουν, στην ελπίδα που αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη και να καταθέσει τα όπλα. Μια κραυγή πόνου, αγωνίας, ένα κάλεσμα σ' αυτούς που μας λείπουν, ένα παράπονο που απευθύνεται σ' αυτούς που ξέχασαν, που φεύγουν, που εγκαταλείπουν. Που σταμάτησαν να ελπίζουν. Που δεν "ζουν".

Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος, με ένα τρόπο άμεσο και μεστό, αναφέρεται στις εσωτερικές αναζητήσεις, στη συνείδηση και στις ανάγκες μας. Στη χαμένη αθωότητα που μερικές φορές βίαια την προσαρμόζουμε στα "πρέπει", στη λογική και τις επιταγές της σκληρής και απαιτητικής μας καθημερινότητας. Με ποιο τίμημα όμως; Μήπως το αντίτιμο είναι υπέρμετρα μη ανθρώπινο; Μήπως η αγάπη στην "εποχή των ανθρώπων" είναι αυτό που στην ουσία χρειάζεται να φυλλάτουμε ως "κόρην οφθαλμού"; Και όταν δεν το κάνουμε καταλήγουμε τελικά να ζούμε στην "εποχή των απανθρώπων;

Η ερωτική αγάπη είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στην ποίηση του Παναγιώτη Τζαννετάτου. Η αγάπη που εμπεριέχει όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα. Αγάπη άδολη, ανιδιοτελής, ρομαντική, συνολική. Μια αγάπη που πολλές φορές χάνεται στη σκόνη της λήθης, γιατί δεν την προσέξαμε, δεν την κανακέψαμε, δεν της δώσαμε το όραμα, το χρόνο και την οντότητα που της άξιζε για να επιζήσει. Δεν της δώσαμε ουσιαστικά χώρο ύπαρξης μέσα στην ψυχή μας. Την ξεχάσαμε, ελπίζοντας να μας ξεχάσει. Την πολεμήσαμε γιατί δεν την αντέξαμε.

Κι όμως, αυτού του είδους η αγάπη, μπορεί να είναι μόνο λυτρωτική. Ο δε πόνος που φέρνει η απώλειά της είναι οδυνηρός. Σε ένα του στίχο συγκλονιστικό:

"Εγώ το μισό κι εσύ αυτό που πάντα λυπεί".".......

Ελένη Κονοφάου


Παρουσίαση βιβλίου - "Τ' αηδονιού το δάκρυ"

του Γεώργιου Ελ. Τζιτζικάκη

Παρασκευή 29 Μαΐου στις 7.00 μ.μ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση έρευνας
"Η συμβολή της Κέρκυρας στον κοινοβουλευτισμό"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος,
και οι Αναπληρωτές Πρύτανη
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
στην επιστημονική εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

«Η εμπειρία του ελληνικού χρέους
ως ευρωπαϊκό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις»

που οργανώνει το Εθνικό και 
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου
του ομότιμου καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη με τίτλο:

«Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας»

που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00
στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών
(κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).


Η δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπερβάσεως της εύλογης διάρκειας της δίκης 

Συγγραφέας: Αργυρός Αντώνης Π.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΑΚΚΟΥΛΑ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Athens Bar Association 
 του  Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2015  & ώρα 19:00 

Κεντρικός Ομιλητής
Παναγιώτης Πικραμμένος 
Χαιρετισμός
Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. κος Β.Αλεξανδρής

με τη συμμετοχή της ιστορικής χορωδίας του Δ.Σ.Α.


Η έκδοση του βιβλίου αυτού αφορά το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας και αποζημίωσης για την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.  Περιλαμβάνει  το σύνολο της σχετικής νομοθεσίας, όλη την γνωστή Ελληνική νομολογία και τις χαρακτηριστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και του ΔΕΚ σε έναν εύχρηστο τόμο, που γίνεται εργαλείο του νομικού της πράξης. Έχει γίνει εκτενής ερμηνευτική προσέγγιση των σχετικών διατάξεων και περιλαμβάνεται ένα πλήρες, αναλυτικό, θεματικό ευρετήριο. Περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων 43 αποφάσεις του ΣτΕ σε πλήρες κείμενο, που είναι το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων για αποζημίωση «για δίκαιη ικανοποίηση» των ετών 2012-2014. Επί τέλους ο Έλληνας πολίτης μπορεί να καταφύγει εύκολα στα Δικαστήρια, για να ζητήσει άμεσα την δίκαιη αποζημίωση του από την Ελληνική Πολιτεία,  για την καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης του.


Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Συγγραφέας:Παναγιώτης Τζαννετάτος 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ


"Ανδρέας Κάλβος:Αλληλογραφία"
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Συντάκτης: Συνεργάτης Φορέα
Φορέας: Τμήμα Ιστορίας 

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην παρουσίαση της δίτομης έκδοσης του Μουσείου Μπενάκη Ανδρέας Κάλβος: Αλληλογραφία, που επιμελήθηκε ο διευθυντής εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, Δρ κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης.

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Καραπιδάκης και ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νάσος Βαγενάς.

Η  παρουσίαση  θα  πραγματοποιηθεί  στην  αίθουσα  εκδηλώσεων  της  Εταιρίας  στις 29 Απριλίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:30.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ Αλληλογραφία
τόμος Α΄ (1813-1818) & τόμος Β΄ (1819-1869 & Αχρονολόγητες επιστολές)
σελ. Α’/ 512, Β’/ 592. Εισαγωγή - Επιμέλεια - Σχολιασμός Δημήτρης Αρβανιτάκης, 
με τη συνεργασία του Λεύκιου Ζαφειρίου.  Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014.

Οι δύο τόμοι της Αλληλογραφίας του Ανδρέα Κάλβου, στο πλαίσιο της έκδοσης των Έργων του από το Μουσείο Μπενάκη, προσφέρουν για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το σύνολο των μέχρι σήμερα εντοπισμένων επιστολικών τεκμηρίων, αποδέκτης ή αποστολέας των οποίων υπήρξε ο ποιητής, ικανοποιώντας ένα από τα μεγάλα desiderata της νεοελληνικής φιλολογίας. 388 επιστολές και σημειώματα φωτίζουν τις λεπτομέρειες του βίου και της πνευματικής του διαμόρφωσης, τα ποικίλα περιβάλλοντα μέσα στα οποία κινήθηκε (Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα) και τους ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί του. Ταυτόχρονα, σκιαγραφούν ένα συναρπαστικό περιβάλλον, ελληνικό και ευρωπαϊκό, κατά την εποχή της γέννησης των ιδεών και των ιδεολογιών που ακολούθησαν τη Γαλλική επανάσταση και τους Ναπολεόντειους χρόνους.
Βασική ερμηνευτική αρχή της έκδοσης είναι ο φωτισμός όλων των πτυχών και των φάσεων του βίου του Κάλβου, η κατανόηση και η ανάδειξη των ιδεών, των στόχων, των φιλοδοξιών, των ενεργειών του, όπως αυτές μαρτυρούνται από το επιστολικό υλικό, δίχως τη δεσμευτική και «εκ των υστέρων» διαμορφωμένη εικόνα του «έλληνα ποιητή» των Ωδών. Αποκαλύπτεται, έτσι, ο πολλαπλός κόσμος του, κυρίως η πλούσια καλλιτεχνική και ιδεολογική προετοιμασία του, και παρέχεται η δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουμε άγνωστες ή και παραμελημένες πλευρές του έργου του, αλλά και να αντιληφθούμε μέσα από ένα νέο φως το ελληνόγλωσσο έργο του.                                                                   Κατά τη διαδικασία της έρευνας, ελήφθησαν υπ’ όψιν οι παλαιότερες αποσπασματικές εκδόσεις επιστολών του και πραγματοποιήθηκε αυτοψία των χειρογράφων, ώστε να ελεγχθεί η ορθότητα των προηγούμενων μεταγραφών. Η αρχειακή έρευνα για το ήδη γνωστό υλικό, αλλά και νέα έρευνα σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού έφερε στο φως έναν σημαντικό αριθμό άγνωστων επιστολών, εμπλουτίζοντας σημαντικά το corpus της αλληλογραφίας.
Η αναλυτική εισαγωγή (σ. 1-103) δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης των «εικόνων» του ποιητή στην Ελλάδα του δέκατου ένατου και των αρχών του εικοστού αιώνα (στο Ιόνιο και την Αθήνα), καθώς και τον ρόλο των σταδιακά ανακαλυπτόμενων επιστολικών τεκμηρίων στη συγκρότηση της βιογραφίας και τη μελέτη του έργου του. Αναδεικνύεται, παράλληλα, η συζήτηση σχετικά με τον Κάλβο ανάμεσα στους έλληνες και ιταλούς μελετητές, ο ρόλος των ιδεολογικών ή άλλων δεσμεύσεων που οδήγησαν στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης εικόνας για τον άνθρωπο και το έργο του και ιχνηλατείται η πορεία ανακάλυψης των επιστολικών τεκμηρίων μέχρι την παρούσα έκδοση.
Οι επιστολές δημοσιεύονται κατά απόλυτη χρονολογική σειρά, στην πρωτότυπη μορφή τους (στις ξενόγλωσσες παρέχεται και ελληνική μετάφραση), συνοδεύονται από λεπτομερειακό εκδοτικό σημείωμα και αναλυτικότατο σχολιασμό, ο οποίος φωτίζει όλες τις πτυχές που απαιτούνται για την κατανόηση των επιμέρους ζητημάτων αλλά και την παρακολούθηση της βιογραφίας του ποιητή. Η έκδοση ολοκληρώνεται από αναλυτικά ευρετήρια (επιστολογράφων, κυρίων ονομάτων, τόπων και εννοιών) και Βιβλιογραφία.

Αποσπάσματα από βιβλιοκριτικές που δημοσιεύτηκαν στον αθηναϊκό τύπο:
MARIO VITTI, εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18.01.2015

«…Πρόκειται για ένα έργο θεμελιώδους σημασίας για τη μελέτη του Κάλβου και ιδίως για τα χρόνια προετοιμασίας που πέρασε κατά την πρώτη διαμονή του στο Λονδίνο (1816-1820) – και όχι μόνο, αφού το έργο περιλαμβάνει και επιστολές του 1813, που προηγούνται, και άλλες μέχρι του 1869. […]
Η εργασία αυτή του Αρβανιτάκη έρχεται έπειτα από μια μεγάλη μελέτη αφιερωμένη από αυτόν στον κύκλο που ο Κάλβος σχετίστηκε στο φιλελληνικό και φιλοϊταλικό Λονδίνο τα χρόνια εκείνα που ο Κάλβος ήταν νέος. […]
Η «Αλληλογραφία» που σήμερα εγκαινιάζει τη σειρά «Έργα και αλληλογραφία» του Κάλβου αποτελεί ένα σταθμό στη μελέτη του ποιητή, εφόσον όχι μόνο συγκεντρώνει σε ένα σώμα και θέτει σε χρονολογική διαδοχή επιστολές δημοσιευμένες σε ποικίλες περιστάσεις, αλλά και για την κάθε επιστολή ανασυστήνει τις συνθήκες, διαγράφει την προσωπικότητα του αποστολέα – ή του αποδέκτη.

Νάσος Βαγενάς, εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ,  15.02.2015

«…Έκδοση δίτομη, είναι το τρίτο βιβλίο του Αρβανιτάκη για τον Κάλβο μετά τη μονογραφία του για την πρώτη περίοδο του ποιητή στην Αγγλία (Στον δρόμο για τις πατρίδες, 2010) και τη μελέτη του για το αποδιδόμενο σε αυτόν δοκίμιο περί αυτοκτονίας (Απολογία αυτοκτονίας, 2012).
Δημοσιευμένα σε διάστημα πέντε χρόνων, τα βιβλία αυτά προσφέρουν έναν πλούτο γνώσεων για τον Κάλβο και την εποχή του βοηθώντας να τον γνωρίσουμε από πιο κοντά. […] Περιέχει 388 τεκμήρια καλβικής επιστολογραφίας των ετών 1813-1869 (314 χρονολογημένα και 74 αχρονολόγητα. […]
Πρόκειται για μια σπουδαία έκδοση, για τη σημαντικότερη, εκδοτικά, Αλληλογραφία που έχει εμφανιστεί στη χώρα μας. Δεν λέω έκδοση υποδειγματική (παρότι η φιλολογική παρουσίαση των επιστολών είναι άψογη), γιατί το εγχείρημα του Αρβανιτάκη υπερβαίνει την έννοια μιας επιστολογραφικής έκδοσης κατά το ότι περιέχει ένα πληροφοριακό και ερμηνευτικό υλικό τέτοιο που φαίνεται να το απομακρύνει από τον κεντρικό του σκοπό - όμως αυτό εκ πρώτης όψεως. Διότι ακόμη και η πλέον ασύνδετη με το περιεχόμενο των επιστολών πληροφορία επιστρέφει τελικά σε αυτό φωτίζοντάς το από μιαν απροσδόκητη πλευρά. Πολλά από τα «Σχόλια» των επιστολών αποτελούν - για την έρευνα που απαίτησαν, την κριτική εκτίμηση των ευρημάτων της και την έκτασή τους - μικρές αλλά πυκνές και πολύτιμες εργασίες, σημαντικές συμβολές στη μελέτη των θεμάτων τα οποία πραγματεύονται. […]
Η Αλληλογραφία […] έχει και ουσιαστική ιστορική σημασία, καθώς συλλαμβάνει τον παλμό μιας συναρπαστικής εποχής. Είναι ο παλμός της εθνεγερσίας και της πνευματικής και κοινωνικής ζύμωσης των δημοκρατικών ιδεών στις αρχές του 19ου αιώνα. Έτσι, αυτή η δίτομη έκδοση αγγίζει τόσο τον ειδικό όσο και τον σημερινό γενικό αναγνώστη».
Σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Αρβανιτάκη
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1995-1999) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (1999). Από το 2000 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, ως επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων.
Πεδίο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι η νεότερη ελληνική ιστορία, με έμφαση στην ιστορία της Βενετικής κυριαρχίας, την κοινωνική ιστορία των νησιών του Ιονίου, την ιστορία της λογιοσύνης και τις σχέσεις του ελληνικού και του ιταλικού πνευματικού κόσμου (18oς-19oς αι.), σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και των εθνικών κρατών. Στο πλαίσιο των παραπάνω προβληματικών, έχει ασχοληθεί με την ιστορία της τοπικής αλλά και της εθνικής ιστοριογραφίας, καθώς και με τη σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν περιληφθεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων κ.λπ.

Κυριότερα έργα του:
Κοινωνικές αντιθέσεις στην πόλη της Ζακύνθου. Το ρεμπελιό των ποπολάρων (1628), Μουσείο Μπενάκη – Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα 2001.
Ανδρέας Μουστοξύδης – Αιμίλιος Τυπάλδος. Αλληλογραφία (1824-1860), Μουσείο Μπενάκη – Εκδόσεις Κότινος, Αθήνα 2005.
Αλληλογραφία Γιώργου και Μαρώς Σεφέρη – Νάνη Παναγιωτόπουλου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2006.
Στον δρόμο για τις πατρίδες: Η Ape italiana – ο Ανδρέας Κάλβος – η ιστορία, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2010.
Ούγος Φόσκολος, Διδύμου κληρικού ελαχίστου προφήτου της Υπερκαλύψεως βιβλίον μοναδικόν, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2012 (σε συνεργασία με τον Ανδρέα Μπελεζίνη).
Απολογία της αυτοκτονίας. Ένα “αφελές” κείμενο του Ανδρέα Κάλβου, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2012.
Ανδρέας Κάλβος. Αλληλογραφία. 1813-1869, τ. 1-2, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2014 (σε συνεργασία με τον Λεύκιο Ζαφειρίου).Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας


Αφιέρωμα στον ζωγράφο Γεώργιο ΣαμαρτζήΑφιέρωμα στον ζωγράφο Γεώργιο Σαμαρτζή (1868-1925) φιλοξενεί η Πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας, από την Κυριακή των Βαΐων (5 Απριλίου), αναδεικνύοντας τη συμβολή του καλλιτέχνη στη νεοελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση με τίτλο «Γεώργιος Σαμαρτζής: Από τις συλλογές της Κέρκυρας» εστιάζει στην ιστορική συνέχεια των επιδράσεων της ευρωπαϊκή τέχνης (ιταλικής και γαλλικής), στην καλλιέργεια και εξέλιξη του επτανησιακού ιδιώματος στην προσωπογραφία, την τοπιογραφία, την ηθογραφία και τα θρησκευτικά θέματα καθώς και στην πολλαπλότητα των εκφραστικών διατυπώσεων του ζωγράφου.

Σειρά έργων από την αξιόλογη συλλογή της Πινακοθήκης εμπλουτισμένη με τη συμμετοχή ιδιωτικών συλλογών της Κέρκυρας, σχεδίων και προσωπικών αντικειμένων του δημιουργού, προσφέρει πλήθος πληροφοριών για τη ζωγραφική στο μεταίχμιο του 20ου αιώνα καθώς και ένα πανόραμα εικόνων της επτανησιακής κοινωνίας της εποχής.

Ο Γεώργιος Σαμαρτζής έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην ιστορική Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας (της οποίας αργότερα διατέλεσε και διευθυντής) με δασκάλους τον Βικ. Μποκατσιάμη, τον Άγγ. Γιαλλινά και τον Χαρ. Παχή και στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πινακοθήκη του δήμου Κέρκυρας, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, σε ιδιωτικές συλλογές και σε ναούς της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κέρκυρας, εξαιρετικά δείγματα της αγιογραφίας του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: 10.00-16.00 (εκτός Δευτέρας και αργιών).


  

Οι Κερκυραϊκές εκδόσεις ΑλΔΕ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
                                                
Η Πρόεδρος κα Έλενα Σουέρεφ και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙ.Κ.Ε.
σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο:
΄΄ Με αφορμή ένα ποίημα΄΄
την Κυριακή 29 Μαρτίου και ώρα 19.00΄ στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου
Την 29-3-2015 και την 1-4- 2015 η εκδήλωση θα πλαισιώνεται με απαγγελίες 
ποιημάτων και μουσική

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2015

O Λωτός της αμαρτίας
Κατερίνα Λέκκα
Από αριστερά: Κλειώ Τσαλαπάτη - Νικολουλοπούλου,  Γιάννης Κωνσταντάτος,
 Κατερίνα Λέκκα, Ελένη Κονοφάου, Βασιλεία Φουσκίδου


Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Λέκκα - "Ο Λωτός της Αμαρτίας" εκδόσεις ΜΙΝΩΑ, στο φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, από τον Δήμαρχο  κο Γιάννη Κωνσταντάτο, την Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κα Ελένη Κονοφάου και την βιβλιοκριτικό κα Κλειώ Τσαλαπάτη - Νικολουλοπούλου. Το συντονισμό της παρουσίασης, είχε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Οικολογίας του Δήμου κα Βασιλεία Φουσκίδου. 
Η καταγωγή της συγγραφέως (από τους Παξούς), του Δημάρχου Αργυρούπολης - Ελληνικού (από την Κεφαλονιά) και της Προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  από τα Επτάνησα αναφέρθηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της παρουσίασης και από τους τρείς αντίστοιχα ομιλητές, με αφορμή την ιστορία του βιβλίου, που εξελίσσεται κατά ένα μεγάλο μέρος του, στους Παξούς και την Κέρκυρα. 
Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος εξήρε το ταλέντο της συγγραφέως, περιγράφοντας  τους περισσότερους  χαρακτήρες του βιβλίου μέσα από την δική του αφοπλιστική ματιά δίνοντας έμφαση στην διακριτική φιγούρα της Χρύσας, της γυναίκας που παλεύει με αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής, απέναντι στην άνανδρη αντιμετώπιση που δέχτηκε από τον μοναδικό και μεγάλο έρωτά της.
Συνεχίστηκε από την Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ,η οποία αφού συνεχάρη τη συγγραφέα για την επιτυχημένη συγγραφική της δράση, αναφέρθηκε στην κίβδηλη πραγματικότητα που εκφράζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, σε αντίθεση με την αλήθεια που είναι καλά κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια, υπηρετώντας με τον τρόπο αυτό, μια ανούσια ευλογοφάνεια την οποία καλούμαστε να αποδεχτούμε.  Η ομιλία της έκλεισε με τη φράση: "Το φαίνεσθαι, δεν είναι σημαντικότερο του είναι" θέλοντας να προβάλει με τον τρόπο αυτό, το κεντρικό νόημα του βιβλίου.  
Το λόγο πήρε η  βιβλιοκριτικός του πάνελ, η οποία, εντυπωσιασμένη από την πρώτη της επαφή με την  Κατερίνα Λέκκα ως συγγραφέα,  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και  στα κακώς κείμενα του πολιτικού βίου που παρουσιάζονται μέσα από την πλοκή του εξαιρετικού μυθιστορήματος και τα οποία ταλανίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων δίχως να βρίσκουν λύση.  Το κλείσιμο της παρουσίασης, έγινε από την συγγραφέα με την ανάγνωση παραδοσιακού διαλόγου από την Κέρκυρα που λαμβάνει χώρα στο βιβλίο, θέλοντας να αναδείξει την αυθόρμητη  ντοπιολαλιά των επτανησίων, η οποία διακατέχεται από αυθορμητισμό και ειλικρίνεια συναισθημάτων.

..."Ο Μπιτσικώκος απο το πρωϊ ήταν σε μεγάλα κέφια. Είχε ανοιχτό το ραδιόφωνο και τραγουδούσε, δυστυχώς παράφωνα - πράγμα σπάνιο για Κερκυραίο -, ένα παλιό κερκυραϊκό τραγούδι. Συγχρόνως χόρευε μόνος του ανάμεσα στα τραπέζια, φτιάχνοντας τις καρέκλες και στρώνοντας τα τραπεζομάντηλα. Τη μια στιγμή έφερνε στριφουλίδες, με τα χέρια στη μέση σαν να χόρευε στη γιορτή του Αϊ- Γιάννη του Λαμπατάρη, και την άλλη γέμιζε την πήλινη κανάτα με κρασί. 
-Στην απάνω γειτονιά, στην παραπάνω ρούγα, τη φωλιά της έχτισε μια πέρδικα μικρούλα...-
Πέρναγε ο κόσμος απέξω και  κοιτούσε περίεργα προς το εσωτερικό του μαγαζιού, όχι γιατί ο Μπιτσικώκος τραγουδούσε αλλά γιατί ήταν ακόμη μπονόρα για βεγγέρα.
-Τι φωνασκείς σαν κάρλιακας; Κι αφήκες την πόρτα λιπρέτο να ακούεσαι απ΄όλα τα καντούνια!- του έκανε την παρατήρηση η γυναίκα του. Αντί για απάντηση, ο Μπιτσικώκος έπιασε την κυρά του αλά μπρατσάντε κι άρχισε πάλι τον χορό
-Μη βουρλίστηκες, άντρα;- τον μάλωσε, αλλά δεν αρνήθηκε να τον συντροφεύσει στον μπάλο."......


  
Για την περίληψη στης ιστορίας που περιγράφεται στο βιβλίο, ανατρέξτε στις Νέες εκδόσεις της ΙΟΝΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ της Ε.Ε.Ε.


                           Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων:
Παρουσίαση του βιβλίου «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής (18ος – 19ος αι.)»Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής (18ος – 19ος αι.)» το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διοργανώνει την

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 – Ώρα 19:00
εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48 και Σινά, Αθήνα).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι συγγραφείς του: Δώρα Φ. Μαρκάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Σταλίνα Βουτσινά, ΜΔΕ Ιστορικός Τέχνης, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα παρουσιάσει τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το Μουσικό Σύνολο του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα ερμηνεύσει έντεχνη ελληνική μουσική και θα ακοκουθήσει δεξίωση με ελληνικά κρασιά.

Στους προσκεκλημένους θα διανεμηθεί το βιβλίο «Η Τέχνη της Επτανησιακής Σχολής (18ος – 19ος αι.)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου