Λογοτεχνία

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγγραφέας: Ειρήνη Κορακιανίτη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: οσελότος

Ένα… κυνήγι θησαυρού ξεκινά από την Κέρκυρα. Μας ταξιδεύει στη γειτονική Ιταλία και στο ζεστό Κατάρ μέσω της παγωμένης Μόσχας.
Στον Γιώργο Μαρκόπουλο, τον έμπειρο αστυνομικό, πτυχιούχο της Νομικής Αθηνών και με παρουσιαστικό καλοφτιαγμένου κινηματογραφικού αστέρα, έχει γίνει έμμονη ιδέα η σύλληψη των κακοποιών της ληστείας στην Εθνική Πινακοθήκη τον Ιανουάριο του 2012. Ο δρόμος για την εύρεση των κλεμμένων έργων είναι δαιδαλώδης. Μια ανθρωποκτονία σ’ ένα πλουσιόσπιτο στην Κέρκυρα δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν τον έξυπνο και διορατικό άνθρωπο να διεισδύσει σ’ έναν κόσμο παρανομίας, διαπλοκής και διαφθοράς.
«Έχει το Miro!» φώναξε ο Μαρκόπουλος κτυπώντας το χέρι του στο γραφείο με τόση δύναμη που τα χαρτιά αναπήδησαν και σκορπίστηκαν κάνοντας τον Δήμα να παραπατήσει. Δεν είχε ξαναδεί τον διευθυντή τόσο θυμωμένο.


Με την Αναραϊδα

Συγγραφέας: Χρήστος Ι. Δούλης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Οδός Πανός                                          

                                       
                   
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΓΩΝΙΑΣ

Συγγραφέας Νίκος Παργινός

ΕΚΔΟΣΕΙΣ :ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΣ


Με λένε Αντώνιο, όλοι όμως με φωνάζουν Θαλή. Όλοι έτσι με ξέρουν. Με φωνάζουν Θαλή, γιατί έτσι με βάπτισε ο σωτήρας μου, όταν με ανάστησε από του χάρου τα δόντια. Κι αυτό το βιβλίο είναι το χρέος μου απέναντι σ' εκείνον, τον αγωνιστή, τον ήρωα, τον καλλιτέχνη, τον στοχαστή, τον πατέρα, τον σύντροφο. Λίγοι τον ξέρουν και τον θυμούνται μα, πιστέψτε με, όλοι περιδιαβαίνουμε μέσα στις πόλεις που χάραξε, χαιρόμαστε τα έργα που άφησε πίσω του, μα πάνω από όλα, γευόμαστε το νέκταρ του αγώνα του σε τούτα τα ιερά χώματα της χώρας που λένε Ελλάδα. Ακολουθώντας τα χνάρια ενός μυστικού κανόνα που σημάδεψε ορθά την εκπληκτική ζωή του, πάνω σε ευθείες γραμμές και ορθές γωνίες, γράφω ετούτες τις λέξεις ως παρακαταθήκη ενός κόσμου που κάποτε ο χρόνος θα καταστήσει μακρινό. Ενός κόσμου μέσα στον οποίο μεγαλούργησαν ονειροπόλοι επαναστάτες, ήρωες και αγωνιστές, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φωτισμένοι λόγιοι, αυτοκράτορες, βασιλείς και στρατηγοί, ελεύθεροι και υπόδουλοι, μα κι ένας αδερφικός φίλος και κυβερνήτης· ο πρώτος κυβερνήτης ετούτης της ευλογημένης χώρας, της χώρας του σωτήρα μου, Σταμάτη Βούλγαρη.
Όχι, δεν είμαι ιστορικός, ούτε φιλοδοξώ να ξαναγράψω την ιστορία ετούτου του τόπου που βάφτηκε με αίμα. Χρέος μου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας του κανόνα που σημάδεψε όλη μας τη ζωή και των μεγάλων μυστικών του που κρατούν καλά για 200 και πλέον χρόνια, του ΚΑΝΟΝΑ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΓΩΝΙΑΣ.
Δεν αναζητώ συνενόχους, αλλά πιστούς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

                                    

ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

Συγγραφέας: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΤο "Χορεύουν τα κόκκινα" είναι η τέταρτη λογοτεχνική περιπλάνηση του βραβευμένου δημοσιογράφου ΗΛΙΑ Π.ΓΕΩΡΓΑΚΗ. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας, η περιπέτεια της ζωής, η μοναξιά, η καθημερινότητα, έρχονται να προστεθούν στην αναζήτηση, στην αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Και πάντα - μόνιμος χορηγός ονείρων -  η Λευκάδα.

Περιέχει cd με τραγούδια από τη Λευκάδα

"Στα σκαλοπάτια τ' ουρανού"
Συγγραφέας: Ευρυδίκη Λειβαδά
Εκδόσεις: Α.Α Λιβάνη


Κεφαλλονιά, 19ος αιώνας. Καταπίεση, εγερτήρια κατά των τυράννων, αγρύπνια στο ναό της λύτρωσης. Αγώνες κάθε λογής για δικαιοσύνη, αδελφοσύνη, ισότητα. Μια αξιοθρήνητη ιθύνουσα τάξη, αλλοτριωμένη, εχθρική, παραπλανημένη, άπληστη κι επιρρεπής στα κελεύσματα και στην εφήμερη λάμψη και ισχύ των αποικιοκρατών.

ΣΥΡΡΑΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Συγγραφέας: Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ/ΕΥΘΥΝΗ


  
 ..Μέσα από επάλληλους κύκλους και διαδοχικές μεταμορφώσεις ο Αλεξάκης σχηματοποιεί την ουσία του επαναφέροντας από συλλογή σε συλλογή περσόνες - οχήματα που μεταφέρουν όχι μόνο αποκόμματα της μορφής του, αλλά και φραγμέντα ονειρικών και ταυτόχρονα εφιαλτικών εικόνων, ανάμεσα στα οποία μετεωρίζει τη σκηνική δραματουργία του.
Η πάντοτε Μαρία, η γριά και το σπίτι, το κορίτσι κι ο δάσκαλος, η μητέρα, τόσες και τόσες άυλες παρουσίες που τον πήραν φεύγοντας μαζί τους, δεν απηχούν παρά το κρύφιο σχέδιό του· επαναφέροντάς τες σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην πραγματικότητα τον εαυτό του ευελπιστεί να επαναφέρει σ' αυτό το ιδιότυπο παρόν, όπου χρονικές και τοπικές αλληλουχίες προβάλλουν στην οθόνη του ιδιωτικού σύμπαντος την δράση του μέσα κόσμου ή -σε μια πιο αισιόδοξη εκδοχή- την εμφάνιση του καθαρού, του πρώτου δικού του βλέμματος.
Έτσι λοιπόν η παρουσία όλων αυτών των ποικίλων νεκρών που με άνεση περιφέρονται από στίχο σε στίχο, από ποίημα σε ποίημα, αναλαμβάνοντας κάποτε το συν της συν-γραφής των ποιητικών συλλογών του, δεν υπαινίσσεται απλά μια πράξη συμφιλίωσης ή έστω την απόδοση μιας οφειλής ούτε καν την ομολογία μιας ανεπάρκειας ανάλογης μ' εκείνην που δήλωνε ο Σεφέρης στο Ημερολόγιο Καταστρώματος Β':
"...γιατί πρέπει να ρωτήσω τους νεκρούς / για να μπορέσω να προχωρήσω παρακάτω". (...)
Ο συνωστισμός τόσων νεκρών και ο συγχρωτισμός τους με τους ζωντανούς, σε σημείο μάλιστα συχνής ανταλλαγής ρόλων και ταυτοτήτων, δεν είναι παρά η ανάγκη του ποιητή να αποσπάσει από το κάθε προσωπείο συγκεκριμένα κομμάτια.
Μια ιδιόμορφη συρραπτική του Προσώπου με υλικά παρελθόντος, προκειμένου να αποκτήσει αυτό που τόσο στερείται, τη μνήμη δηλαδή της παρούσης φυσιογνωμίας του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Δέκα μορφές - Δέκα ιστορίες
Συγγραφέας: Γιώργος Καπράνος 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΩΛΚΟΣ 
Στις πνευματικά άνυδρες εποχές που ζει ο συγχορνος άνθρωπος, εγκλωβισμένος στο κλίμα της γενικευμένης ευτέλειας και της πνευματικής παρακμής που κυριαρχεί στην κοινωνική μας ζωή, μια απόπειρα αντίδρασης και απόδρασης με όπλο τη γνώση και την ιστορική αναζήτηση, μοιάζει με το ζωογόνο άνεμο που μας προσφέρει ριπές αναγκαίας και χρήσιμης αυτογνωσίας.

Οι μυθιστορηματικές βιογραφίες του παρόντος τόμου, μας οδηγούν σε περασμένες εποχές - κρίσιμες για τον τόπο - στην ελευθερία, τον πολιτισμό και την ύπαρξή του.

Οι Διονύσιος Σολωμός,  Ανδρέας Κάλβος, Ανδρέας Λασκαράτος, Χαρίλαος Τρικούπης, Κωστής Παλαμάς, Κ.Π. Καβάφης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, ΄Αγγελος Σικελιανός και Γιάννης Ρίτσος, αποτελούν τις πηγές έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου.

Φιλοδοξία του συγγραφέα, είναι να καλέσει τον αναγνώστη σ΄ ένα ελκυστικό ταξίδι στο παρελθόν. Η "μηχανή" του χρόνου, είναι πρόθυμη να βοηθήσει σ΄ ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο κάθε λαός κι ο καθένας από μας, είναι η συνέχεια του χθες. Εκείνο το χθες, μας γνέφει να το γνωρίσουμε και με τη γνώση του, ίσως κατορθώσουμε να σχεδιάσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο μας.

  

Γυναίκες από ζάχαρη
Συγγραφέας Τίνυ Μαυροπούλου - Μαρτίνι

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Ο  Έλληνας αντιβασιλέας του Σιάμ
Συγγραφέας Γιάννης Κ.Κωνσταντάτος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΒΙΣΚΟΣ


Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί την υλοποίηση ενός παιδικού μου ονείρου. Ήμουν δέκα χρονών όταν άκουσα στην ακροθαλασσιά στο μικρό ψαροχώρι Κατελειός της Κεφαλονιάς να μιλάνε δύο ψαράδες για τον Γεράκη, τον αντιβασιλιά του Σιάμ. "Ποιος είναι αυτός με το όνομα πτηνού;" και "Που είναι αυτή η χώρα για την οποία δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα;" ήταν οι πρώτες μου απορίες. Και πως έγινε αντιβασιλέας σ΄αυτό το Σιάμ, αφού ήταν Έλληνας; Η παιδική μου περιέργεια φούντωσε και έστησα αυτί να ακούσω περισσότερα, καθώς οι ψαράδες μιλούσαν και τον περιέγραφαν ως ένα τρομερό Κεφαλονίτη ναυτικό, που ναυάγησε κάποτε στο εξωτικό Σιάμ και το κυβέρνησε για πάρα πολλά χρόνια.

"Η περίπτωση του Κων/νου Γεράκη είναι η πιο τρανή απόδειξη της ικανότητας του Ρωμιού Έλληνα να μεγαλουργεί όταν το σύστημα και οι συνθήκες το επιτρέπουν. Ένα πραγματικά συναρπαστικό βιβλίο για τον Ελληνισμό, ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που μας χάρισε με την πένα του ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς,
π.Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών

Η Αρχόντισσα της Μάνης
Συγγραφέας Κατερίνα Λέκκα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


Η Κατέρω μια όμορφη νεαρή κοπέλα από τη Μάνη, θα δεχτεί το προξενειό του Γκας Πάλλη, ενός πλούσιου Ελληνοαμερικάνου, που θα την γοητεύσει με την κομψότητά του και τον κοσμοπολίτικο αέρα του. Θα τον ακολουθήσει στην Αμερική, όπου την περιμένει μια νέα ζωή μέσα στην πολυτέλεια. Η Κατέρω γίνεται πια Κάθυ, και από απλή χωριατοπούλα έχει μεταμορφωθεί σε μια πανέμορφη και υπέρκομψη κυρία. Και ενώ όλα δείχνουν πως ζει την απόλυτη ευτυχία, σύντομα θα ανακαλύψει ότι ο άντρας της είναι ένας μυστηριώδης άγνωστος... Η ζωή της θα ανατραπεί οδυνηρά, αλλά η Κάθυ πλασμένη από την ηλιοκαμένη γυμνή πέτρα της πατρίδας της, μαχητική και αγέρωχη, θα απαρνηθεί τον έρωτα και θα επιβιώσει ακολουθώντας το ένστικτό της. Στο πλευρό του ισχυρότερου άνδρα της μαφίας δημιουργική όπως είναι θα φτάσει στο στόχο της, στην κορυφή της Αμερικάνικης κοινωνίας. Όχι όμως χωρίς απώλειες ,όχι χωρίς δάκρυα, όχι χωρίς θυσίες...

Η Κατερίνα Λέκκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία και υπηρέτησε στην εκπαίδευση για πολλά χρόνια. Έγραφε μέχρι πρόσφατα στην τοπική εφημερίδα της Αργυρούπολης Επικοινωνία. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει ζήσει για αρκετό διάστημα στη Ν.Υόρκη και στο Οχάιο. Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα Έκλειψη, Το Μάτι του Τρίτωνα, Αιχμάλωτοι στο νησί των κοραλλιών. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Χόμπι της η τέχνη του decoupage.Tάφος με θέα
Συγγραφέας Γιώργης Π. Κασιμάτης - Δρυμωνιάτης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ζάθεον Πυρ
ΚΥΘΗΡΑ  2012

"¨Τάφος με θέα, ο τάφος του Ποιητή", μου είπε. "Τι όμορφος νεκρός ο ποιητής των αιώνων!".
-Ω Αναστασία, τώρα που εκείνος ηττήθηκε, τώρα που εκείνος χάθηκε απ΄εμπρός μας, ω, Αναστασία, καλή μου εσύ, πόσο φοβάμαι! Όσο κι αν αισιόδοξα πορεύομαι μέσα στο σύμπαν, πόσο φοβάμαι για το γήινο μέλλον των παιδιών!! Πόσο φοβάμαι μέσα στο πλήρως μολυσμένο από τους υπανθρώπους γήινο περιβάλλον!!
Η Αναστασία με φίλησε τρυφερά...
-Μη φοβάσαι, ορέ.Εγώ, Άνθρωπος ΘεοΔιάβολος ήδη είμαι! μου είπε. Κουβαλητές πολιτισμού καινούργιου εμείς θα γίνουμε. Στην επόμενη ανθρωπότητα, όλα απ΄αρχής θα γίνουν.Θα οδηγήσουμε στην υπερποίηση τον κόσμο.
Ο Ντέρακ στην πέρα γωνία του μηδενός, απέναντι από τον τάφο των ποιημάτων, έκλαιγε, κρατώντας στα χέρια ανενεργή προς ώρας τη μεγαλύτερη εξίσωσή του.
-Κλαίει ο Θεός, είπε η Αναστασία και δάκρυσε κι αυτή.
Την αγκάλιασα και φύγαμε προς αναζήτηση σπηλαίου.

Ένας ποιητής, ένας επιστήμονας, μια κουκουβάγια, ένας σκύλος, ο όφις και ο χαφιές, ο κύριος Κούφιος κι ο Ασβός, ο Βρομερός, ο νανολαός κι άλλοι πολλοί καλοί και κακοί, όλοι μαζί ζουν αρμονικά σ΄ένα ανάλγητο κράτους δικαίου, που διαθέτει μπλουντόζες πολλές για την επιβολή του Νόμου.
Ο Ποιητής παλεύει το κράτος φτιάχνοντας το εμβόλιο κατά των αναγκών κι ο επιστήμονας υλοποιεί τη μεγαλειώδη εξίσωσή του πάνω στους άθλιους, μετατρέποντας το χώρο τους σε χρόνο. Παρ΄όλα αυτά το ανάλγητο κράτος επικρατεί. Επιτίθεται στους φέροντες κοινά δαιμόνια. Μετατρέπει το σπίτι σε τάφο. Ευτυχώς που το σπίτι είχε θέα. Κι έγινε ένας πανέμορφος τάφος. Με απέραντη θέα προς τη μηδαμινότητα του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και με πολλήν ελπίδα για αναγέννηση μετά από την αυτοκαταστροφή του..
Αγγέλικα
η μαντενούτα

Συγγραφέας : ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


Το όνομα της Αγγέλικα Νίκλη.
Όμορφη σαν την ίδια την αναδυομένη Αφροδίτη.
Ο πατέρας της, ένας κατατρεγμένος Μανιάτης,θύμα της φτώχιας και της ανάγκης,την πούλησε στον βαθύπλουτο "Ταμπακιέρη", τον Ζακυνθινό κοντε Σαλαμόν.
Από την ανίερη ένωση του ηλικιωμένου κόντε με την μικρή ερωμένη του, θα γεννηθούν τρεις γυιοί. Ο πρώτος θα γίνει ένας σπουδαίος ποιητής. Ο δεύτερος σημαντική πολιτική προσωπικότητα των Επτανήσων. Και ο τρίτος, γυιός μεταθανάτιος του κόντε, θα χάσει όλα τα τα προνόμια. Μετά από χρόνια, θα αγωνιστεί για να κερδίσει το όνομα και την περιουσία που του στέρησαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του. Θα αγωνιστεί και για την χαμένη τιμή της μάνας του, σε μια δίκη που θα αφήσει εποχή στα Επτάνησα. Την δίκη των αδελφών Σολωμών.
Διονυσίου Σολωμού
"Η γυναίκα της ζάκυθος"

Συγγραφέας : Μαρία Δεληβοριά
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΡΑ Ποια είναι λοιπόν η γυναίκα της Ζάκυθος η οποία έχει προκαλέσει τόσο αντιφατικές και αντικρουόμενες μεταξύ τους ερμηνευτικές προσεγγίσεις;

Η μεθοδικά σχεδιασμένη αινιγματικότητά της ενισχύεται οπωσδήποτε από την αοριστία της ονομασίας της που ενέχει και μια χροιά υπόρρητα απαξιωτική.

Κύριο ρόλο στο έμμονα πρωτοποριακό αυτό κείμενο διαδραματίζει ο ίδιος ο ποιητής παίρνοντας το διαφανές προσωπείο του "Ιερομόναχου Διονύσιου" ή του "Ιερομόναχου Σολωμού Κερκυραίου". Ο Ιερομόναχος είναι ο αψευδής όσο και έντεχνα "αμήχανος" μάρτυρας συμβάντων τρομερών· η μαρτυρία του ωστόσο ισοδυναμεί υπόγεια με μια καταγγελία που καλούμαστε ν' αποκρυπτογραφήσουμε. Στόχος της καταγγελίας είναι η εφιαλτική Γυναίκα της Ζάκυθος η οποία, στην ουσία, αντιπαρατίθεται στο ίδιο το αίτημα για δικαιοσύνη. Η αντιπαράθεση αυτή προβάλλεται μέσα από την απροκάλυπτη αντίθεσή της προς την επανάσταση του '21 - αντίθεση που εξαγγέλλει από την αρχή ο Ιερομόναχος χαρακτηρίζοντάς την "έχθρισσα θανάσιμη του έθνους".

Στο β΄ στάδιο επεξεργασίας του κειμένου κυρίαρχος είναι ο ρόλος του Διαβόλου, ο οποίος, έχοντας κάνει το γύρο του κόσμου, βρίσκει στη "Γυναίκα" τη διαβολική ψυχή κατ' εξοχήν - "l'anima per eccellenza". Και οι δύο χαρακτηρισμοί, με το μέγεθος και την οξύτητά τους, αιφνιδιάζουν.
Μέσα από την οπτική αυτή η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η "Γυναίκα της Ζάκυθος" δεν μπορεί παρά να είναι μια πολιτική αλληγορία και επιχειρεί να ιχνηλατήσει την "ταυτότητά" της μέσα από τις ενδείξεις που παρέχει το κείμενο, μέσα από τις σχέσεις του με την ελληνική ιστορική πραγματικότητα αλλά και τις αναζητήσεις του ευρωπαϊκού κινήματος του ρομαντισμού και παράλληλα μέσα από παραθέματα και αποσπάσματα στοχασμών του Σολωμού γύρω από τις επιδιώξεις της Ποιητικής του. Ένα από τα κλειδιά του έργου είναι η υπέρογκη οργή που το διατρέχει προσδίδοντάς του μια διαχρονική αμεσότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου